Líbí se Vám naše práce? Chcete nás podpořit? Chcete s námi soutěžit o hry? Podpořte nás na Hero Hero a získejte exkluzivní obsah!

Recenze: Znáte Evropu?

znate-evropu-01

Asi těžko najdete ve svém okolí někoho, koho by zaskočila zvídavá otázka: Na kterém jsme kontinentu? Spíš by vám odpověděli pohledem, jestli si děláte legraci. Ale když se někdo zeptá, kde leží Albufeira nebo jestli Aidu napsal Puccini, řada lidí začne být nejistá. Stále zůstáváme na stejném kontinentu. Všechno je dané jen otázkou.

A právě podobné záludné otázky si na všechny hráče připraví vědomostní desková hra Znáte Evropu?, kterou na pulty obchodů přináší společnost Albi. Mechanismus připravila společnost Strom MFG. Otázky přeložili a doladili pro české publikum Monika Tilečková, Tereza Kocová, Michal Trávníček a Zbyněk Otáhal.

Krabice s portrétem Alberta Einsteina na víku nás zve do svého bílého nitra, kde se nachází téměř pět stovek karet, každá s trojicí otázek. Dohromady tak na hráče čeká 1350 záludných testů vědomostí. Tento obrovský balíček hráči na začátku partie rozdělí podle barvy a tedy i typu na šest hromádek. Poblíž musí položit také papírové bankovky v hodnotách 100, 200 a 500, které by jim žádný obchod nevzal. Ale zde budou mít důležitou roli.

znate-evropu-03

Každý hráč si nejdříve vybere kategorii a rozhodne se, aniž by se podíval na otázky, na jakou obtížnost si věří. Některý ze sousedů kartu vezme, přečte otázku a úkolem hráče je správně odpovědět. Někdy se mohou u zadání nacházet i možnosti, jindy se čeká na přesné znění. Za správné řešení dostane hráč odměnu v hodnotě, která odpovídá zvolené obtížnosti.

Hráči se postupně střídají v odpovídání, a to tolik kol, kolik je hráčů. Soupeři se po celou dobu snaží sbírat finance tak, aby byli oni tím, kdo má nejvyšší hotovost na konci. V takovém případě může slavit vítězství.

Spousta otázek znamená, že hra dostojí skvěle svému názvu. Umožní vám odpovědět na otázku, jestli znáte Evropu. A to z pohledu historie, kultury, geografie, přírody i sportu.

znate-evropu-09

Jedná se o mechanické pokračování hry Znáte Česko, kterou už jsme recenzovali dříve. Bohužel ani tato novinka se nevyvarovala obtíží, které jsme měli s původní verzí. Tím největším problémem je nevyrovnanost odpovědí. Už samotný fakt, že některé otázky za 100 nemají možnosti, zatímco ty nejtěžší za pět set vás nechají tipovat, je problematická.

Kdo si pak bude vybírat ty zdánlivě nejjednodušší možnosti? A to se samozřejmě podepisuje i na variabilitě, protože hra vás tím vlastně připraví o třetinu otázek. A to je spousta. Při tom stačila jednoduchá úprava na kartách nebo třeba i v pravidlech. To se bohužel nestalo.

znate-evropu-10

Druhým problémem je délka. Předepsaný počet kol podle počtu hráčů nedává smysl, protože čím více hráčů, tím jsou kola delší a tím je tedy i partie výrazně časově náročnější. Oproti tomu ve dvou pravidla předepisují čtyři kola, ale ani to není dostatek. Čtyři otázky zdaleka neprověří schopnosti hráčů, a navíc je hra extrémně krátká. I ve čtyřech se vejdete do dvaceti minut. A to nám přijde možná až zbytečně krátké. Doporučujeme tedy délku navýšit, aby se opravdu projevily rozdíly mezi hráči.

Je to škoda, protože otázky samotné jsou zajímavé a rozprostřené opravdu po celé Evropě. Témat je nespočet, takže si stačí jen vybrat. Právě kvůli znalostem ukrytým na kartách hra zůstává stále zajímavá.

znate-evropu-12

Hra se všechno snaží dohánět akční variantou, kde si hráči sami naceňují kategorie, ze kterých se bude v daném kole vybírat. Navíc mají všichni účastníci k dispozici trojici žetonů, které jim umožňují porušovat pravidla, sázet na ostatní, měnit bankovky nebo získat nápovědu od spoluhráčů. Zní to dobře, a právě to naceňování je zajímavá, ale hráč se musí rozhodnout podle kategorie. Nemůže se podívat na samotné otázky.

Znáte Evropu? bohužel pokračuje v neúspěšném tažení, protože hra má velmi výrazně nevyrovnané otázky. A když nikdo ty nejlevnější nechce, pak tam prostě nemusí být. Party hra dojem mírně zlepšuje, ale i tak zůstává hra příliš rychlá bez šance, aby se rozdíly mezi soupeři opravdu projevily. Znáte Evropu? je hra plná zajímavých otázek a vědomostí, bohužel hratelností výrazně zaostává.

Prozkoumávejte dál
Recenze: Milestones – stavitelé cest