Líbí se Vám naše práce? Chcete nás podpořit? Chcete s námi soutěžit o hry? Podpořte nás na Hero Hero a získejte exkluzivní obsah!

Recenze: Fungeon Party – hrdinný boj s legrací

fungeon-party-01

Normální jeskyně s příšerami se nazývá už odedávna dungeon. Jenže když se všechna monstra odstěhují pryč, hrdinové se začnou nudit. A tak si místo něj vytvořili fungeon, místo, kde se překážky snoubí s legrací.

Na takové nudící se hrdiny narazila také skupina čtyř designérů – Brian Lewis, David McGregor, Marissa Misura a Tom Jones – a tak jim pro radost vytvořili hru Fungeon Party. A aby se jejím prostřednictvím mohli bavit i ostatní, přináší ji na trh společnost Wizkids. Ilustrace připravila Malgorzata Kmiec. O distribuci v Evropě se stará společnost Esdevium Games.

Celá jeskyně plná zábavných úkolů se ukrývá v malé kartonové krabičce se zmatenou trojicí hrdinů. Po otevření boxu najdou všichni spoustu karet a žetonů, ale nechybí ani kostky. Na začátku partie hráči náhodně vylosují počet úkolů a z nich vytvoří hromádku. Tím si současně určí herní délku svého výletu a obtížnost. Množství zvolených karet odpovídá také časový limit, který mají hráči jako tým na splnění všech úkolů. Je to třicet vteřin za každou z nich.

fungeon-party-07

Pak si ještě každý musí zvolit postavu, se kterou se na dobrodružství vydá a každý z účastníků pak dostane žetony srdíček (životů) a také jednu fajfku označující aktivní schopnost. Jednotliví spoluhráči pak dostanou také svoji sadu pěti kostek ve zvolené barvě.

Jakmile je odpočet spuštěn (po společné dohodě), všechno začne být hektické. Hráči odhalí horní kartu z balíčků úkolů, přečtou její text a musí jeho zadání splnit. Někdy budou spolupracovat na jednom cíli, jindy se bude každý snažit přispět svojí částí k úspěchu. Karta je vždy naprosto jednoznačná a z textu je vše pochopitelné.

Pokud je úkol splněn, mohou jej položit stranou a ihned odhalit nový. Tak si postupně v čase propracovávají cestu balíčkem až do momentu, kdy splní i poslední z nich nebo uplyne nastavený limit. V případě neúspěchu v některém z úkolů ale hrdinové ztrácí jedno nebo více srdíček a zranění si mohou mezi sebe libovolně rozdělit. Kdyby některý ze členů týmu vyčerpal i svůj poslední bod života, snaha končí prohrou celého týmu.

fungeon-party-03

Hráči mohou slavit pouze v případě, že splní všechny úkoly. V rámci partie mohou ale občas nějaký přeskočit, ale především mají šanci použít speciální dovednosti. Jakmile se tak stane, otočí zelený žeton na znamení, že znovu již schopnost použít není možné.

Fungeon Party je bláznivou party hrou ve stylu Dungeon Fightera. Hráči se musí psychicky připravit na šílené úkoly, ve kterých se často snaží něco trefit nebo třeba uhodnout číslo zvolené jedním ze spoluhráčů. Často mohou k partii využít také kartonové magické hůlky, kterými budou pošťuchovat kostky po stole, dřevěnou figurku nebo kostku příšery.

Celkově tedy hratelnost působí opravdu bláznivě. Tohle není žádný seriózní počin, čímž je současně vyřazena řada potenciálních zájemců. Zahrají si ji jen ti, kdo nemají problém s legrací, a nemusí ve hře vždy hledat nějaké taktické výzvy. Tady jde čistě o šikovnost a rychlost celého týmu, což znamená, že závisí také na spolupráci.

fungeon-party-06

Právě v tom jsou hry v reálném čase daleko lepší z hlediska kooperace. Hráči totiž nemají šanci nějak přemýšlet, prostě musí fungovat jako tým. Jinak prostě není možné za třicet vteřin splnit každý z úkolů, který před ně hra postaví. Obtížnost je nastavena velmi dobře a vítězství není zdaleka jisté od začátku.

Po partii za splněné úkoly dostanou hráči body zkušeností. Za ty si mohou vylepšit svoje hrdiny a do příští partie tak mohou jít patřičně posilnění. Obvykle to znamená vyšší počet srdíček nebo šanci použít schopnost vícekrát za partii. Ale i toto vylepšení je týmovým rozhodnutím, takže posílí pouze ten hrdina, na kterém se tým shodne.

V řadě kol je důležitá také role hlavního hráče. Ten je na každé kartě úkolu označen ikonou v levém horním rohu. To pro případ, že by se na něj karta se zadáním odkazovala.

fungeon-party-09

Kostky jsou samozřejmě důležitým prvkem. Hráči jimi ale nebudou pouze házet a doufat ve správný výsledek (i to na vás ale ve hře čeká), ale mohou jimi různě kutálet či házet. Všechno je možné na některé z celkového počtu 66 karet úkolů.

Délku partie si určí sami počtem zvolených karet. Ale třeba i s deseti úkoly to je pořád nějakých pět minut a to je naprosto luxusní čas. Dokonce je možné se dostat na minimální počet tří minut, pokud použijete doporučený počet šesti úkolů. To znamená, že je ze hry dokonalá záležitost na odreagování nebo na zkrácení čekání. Hry se může účastnit až pět hráčů a čím více jich je, tím složitější hra může být v případě společných zadání.

Pokud bychom někde chtěli ubírat plusové body, pak je to zpracování. Hru tvoří především text a u karet by se dokonce chtělo říct, že jsou z hlediska grafiky odfláknuté. Je to velká škoda, protože jinak jsou kostky pěkné a žetony opravdu masivní.

fungeon-party-13

Fungeon Party si dělá zálusk na titul nejzajímavější hloupé hry. Při tom ale není třeba brát slovo „hloupá“ jako negativní vlastnost. Nejlépe s jeho pomocí lze popsat ten způsob, jakým se budete cítit, až budete honit kostky po podlaze. Fungeon Party není hrou bez chyb, ale na párty (jak už název napovídá) má rozhodně cestu otevřenou.

Informace o hře ze serveru BoardGameGeek (odkazy směřují tam)
AutorThomas Jones, Brian Lewis, David McGregor, Marissa Misura
VydavatelWizKids (I)
Rok vydání2018
Počet hráčů2 - 5
Herní doba30
Minimální věk14 and up
KategorieAction / Dexterity, Dice

Více o hře.

Recenze: Fungeon Party – hrdinný boj s legrací
Fungeon Party je hra, která se nechce tvářit nějak chytře. Nabízí jen řadu karet se zadáními, které musí hráči plnit v reálném čase a v mezích daného limitu. Partie je bláznivá, plná hloupých situací, ale ty právě přináší zábavu, pokud jste ve správném herním kruhu. Všechno je to o spolupráci a v případě jejího úspěchu si můžete dokonce svého zvoleného hrdinu vylepšit do další partie. Hru trochu sráží grafické zpracování karet s úkoly. Jenže Fungeon Party je všechno odpuštěno, když začnete hrát, protože jeho herní doba je prostě famózní.
Klady:

+ skvělá herní doba
+ bláznivé (ale zajímavé) úkoly
+ nastavitelná délka i obtížnost
+ možnost vylepšovat postavu mezi partiemi
+ speciální schopnosti hrdinů
Zápory:

- pro někoho moc hloupé (hráči si ze sebe dělají legraci)
- podprůměrné zpracování
4
Prozkoumávejte dál
Recenze: Trivial Pursuit – Všeobecná edice