Líbí se Vám naše práce? Chcete nás podpořit? Chcete s námi soutěžit o hry? Podpořte nás na Hero Hero a získejte exkluzivní obsah!

Recenze: Timeline Hudba & Film – vaše oči a uši

timeline-hudba-a-film-16

Pohyblivé obrázky mají historii dlouhou a současně velmi krátkou a bouřlivou. Vše to začalo u pana Faradaye. Na cestě k dnešní podobě ale film prošel vývojovými fázemi plnými cizích slov jako praxinoskop, laterna magica či daguerrotypie. Prsty v něm měl i Thomas Alva Edison. Ale teprve u bratří Lumiérových to všechno začalo. Dnes na světě vznikají tisíce filmů ročně a není nikdo, kdo by je dokázal skouknout všechny.

Ty nejdůležitější, společně s hudebními skladbami, na nás čekají v krabičce s názvem Timeline: Hudba & Film. Novinka od firmy Asmodée patří do již zavedené značky Timeline her. A za ní stojí stále ten stejný Frédéric Henry a samozřejmě také česká společnost REXhry, která všechny ty karty a data převádí do jazyka nám srozumitelného.

Česky potištěná plechová krabička se opět krásně blyští a zve vás do svého nitra pod plastickým víkem s hlavní hrdinkou celé série. Uvnitř se pak nachází ve dvou přihrádkách nových 110 karet, které na sobě mají zbrusu nové letopočty. Čísla jsou ale natištěna pouze z jedné strany, zatímco na té druhé vidíme pouze název díla a ilustrační obrázek. Datum zcela chybí.

timeline-hudba-a-film-05

To je samozřejmě základním mechanismem, kolem kterého je vystavěna celá tato hra. To nám velmi rády vysvětlí jednoduše napsaná pravidla. Podle nich si do začátku vezme každý z účastníků partie sedm karet a rozloží si je před sebe. Při tom ale dává dobrý pozor, aby nepodváděl a nenakouknul na letopočty na druhé straně. Ty zatím musí zůstat ukryté.

Ze zamíchaného balíčku pak hráči vyloží jednu kartu a tím také vznikne počátek jejich časové linie. Od té chvíle se všichni střídají ve snaze položit jednu ze svých karet na správné místo na vzestupném svahu času. Posloupnost zleva doprava musí být zachovaná, a jak na společné ose přibývá karet, stává se úkol stále těžší a těžší.

A tak se není co divit, že hráči se čas od času zmýlí a kartu položí na místo, kam se letopočet nehodí. Taková karta je odložena stranou, ale neúspěšný hráč si místo ní vezme novou, kterou znovu položí před sebe. Ztratil tak tah, ale od vítězství se nijak nevzdálil. Jen ostatní mají další možnost zbavit se karet ve svém držení a být prvním, kdo odehraje i tu poslední. Takový úspěšný hráč opouští partii jako vítěz, ale ostatní mohou souboj dokončit, dokud není známý ten jeden poslední poražený.

timeline-hudba-a-film-06

Timeline: Hudba & Film je další z řady a jako takový vypadá, jako sázka na jistotu. Po velmi vzdálené historii, která nás brala i stovky tisíc let do minulosti, se tentokrát pohybujeme pouze v několika málo minulých stoletích. Ve většině případů pak dokonce v rámci minulých pěti dekád.

Může hra na takto malém prostoru historie fungovat? Ano, může. Jedinou změnou je tak obrovský nárůst obtížnosti, protože tady se musíte umět orientovat v rámci jednoho či dvou let. Víte přesně, kdy vzniklo Pulp Fiction nebo Návrat do budoucnosti? Ale ne jen tak nějak přibližně.. Představte si, že máte linii let 1992, 1994, 1997 a musíte mezi to narvat slavnou Tarantinovku. Není to nic pro slabé povahy.

Celkový mechanismus a zábava, která se rozproudí mezi všemi zúčastněnými s každou kartou, zůstává zachovaná. Toho si na Timeline ceníme nejvíc. Ačkoliv hrajete třeba už pátou hru z řady, stále je zábavná a dostatečně nová, aby vás zabavila.

timeline-hudba-a-film-11

Tato nová krabička je ale skvělým adeptem na promíchání s některou ze starších krabiček. Bohužel tu stále trvá naše klasická výtka – karty nejsou označené, takže není možné je vytřídit zpět do původního setu, pokud byste po tom někdy zatoužili. Proto si buď vytvořte seznam karet nebo si dobře tuto aktivitu rozmyslete, protože jinak už si tuto samostatnou krabičku asi nezahrajete.

S mechanismy zůstávají zachované i všichni věrní souputníci – hru si užijete bez problémů i ve dvou, ale více hráčů = více hlasitého smíchu. Hra je skvělá ke stolu v hospodě, ale i pro rodinná setkání doma. Partie trvají chvilku, většinou to závisí pouze na tom, jestli jste ten typ, kdo musí souboj dohrát až do posledního poraženého.

Krásné ilustrace se skvěle hodí ke všem kartám. Tematicky zapadají a spojení hudby s filmem je v pořádku. Snad jediná výraznější výtka může být směřovaná k faktu, že některé názvy písní asi nebudou notoricky známé – například ne každý bude vědět, že Creep je song od Radiohead a za God Save the Queen stojí Sex Pistols. A o to těžší je pak hádání letopočtů. Překvapí přítomnost aktuálních filmů a muziky jako Gran Torino nebo Don’t Stop the Music (Rihanna). A na druhou stranu potěší Monty Pythoni (a Svatý Grál) či Origin of Symmetry (Muse). Občas jsou otázky obecnější, jako první western nebo hollywoodská studia.

timeline-hudba-a-film-13

Ale Timeline: Hudba & Film není jen pro odborníky na film a hudbu. Většina filmů je notoricky známá, ačkoliv natočení třeba takového Bena Hura asi napoprvé přesně nedáte. S hudbou je to o maličko složitější. Přesto si u hry mohou užít skvělou zábavu všichni bez rozdílu. Mnoho kartiček má vizuální vodítka, podle kterých se dá tipovat alespoň desetiletí. Timeline: Hudba & Film je přírůstek, který udělá největší radost fanouškům těchto dvou kultur, ale pobaví i všechny ostatní. Na začátek se světem Timelinu jsou ale vhodnější krabičky.

Recenze: Timeline Hudba & Film – vaše oči a uši
Timeline: Hudba & Film je novým přírůstkem, který dále obohacuje možnost skládat časovou linii různých důležitých událostí v historii. Tentokrát to jsou první promítání filmů a publikování skladeb. Všechno to se odehrává na poměrně malém úseku dějin, což naznačuje vyšší obtížnost. A ta je také skutečností. Trefit správná místa na ose vám dá tentokrát pořádně zabrat. Hra je ale stále stejně zábavná, přestože některé karty asi nebudete vědět napoprvé. Timeline: Hudba & Film rozhodně nezklamala.
Klady:

+ specializované téma
+ skvělá zábava
+ výrazně těžší
+ výborně ladící ilustrace
Zápory:

- některé méně známé skladby
3.5
Prozkoumávejte dál
Recenze: Veselý kurník – než přijde liška