Líbí se Vám naše práce? Chcete nás podpořit? Chcete s námi soutěžit o hry? Podpořte nás na Hero Hero a získejte exkluzivní obsah!

Recenze: Lifeboat – trosečníci na člunu

Lifeboat - balení

Vlny se zabodávají zas a znovu do trupu naší malé lodi. Už druhý týden brázdíme hladinu oceánu bez naděje na záchranu. Kapitán na čele stále nespouští oči z obzoru, připraven dát signál, kdyby uviděl jakýkoliv náznak jiného plavidla. A tak další práce zbývá na nás ostatní. Celkem nás tu je šest.

Moje jméno je sir Stephen a jako jediný z posádky, kromě kapitána, umím psát. Rozhodl jsem se vytvořit tento vzkaz pro případ, že by se na nás štěstí neusmálo. Naše situace začíná být zoufalá. Už před týdnem nám začalo docházet jídlo. Je nás na člunu prostě příliš. A teď už nemáme ani vodu..

Kapitán před chvílí vykřikl, všichni jsme se za ním rozběhli a málem převrhli celou loď. Namočil se mi tento papír a rozpíjí se mi inkoust. Ale snad to po mně někdo přečte. Samým rozrušením se mi třese ruka. Kapitán tvrdí, že zahlédnul racka. Racka! Že by pevnina? Naděje pořád ještě žije.. S. Stephen, 17. dubna 1832, kdesi v Atlantiku

Lifeboat - připravená hra

Lifeboat. Tak se jmenuje karetní hra, která vypráví příběh o trosečnících, ztracených a zapomenutých na lodi. Hra pro pět lidí, kteří se navzájem milují a nenávidí. Celý ten příběh o rozbouřeném moři a jediné přeživší loďce měl v hlavě autora Jeff Siadek, který jej také realizoval pod hlavičkou společnosti Gorilla Games. U nás v České republice můžeme hru koupit zásluhou obchodu Tomovy hry.

Hra Lifeboat vznikla původně už v roce 2002, ale my máme před sebou již třetí, revidovanou edici. Ta se nachází v zajímavé a pevné krabičce malých rozměrů. Je to vlastně krabička pro tři karetní balíčky vedle sebe. Když ji ale otevřete, zjistíte, že uvnitř jsou pouze hromádky dvě. Uprostřed mezi nimi jsou červená kolečka zranění a také dřevěné žetony ptáků.

Ale vrátíme se zpět ke kartám, kterých je v krabičce pěkných 90. Je to dobrá zpráva, ačkoliv je rozdělíme na hodně odlišných hromádek. Hlavní šestice karet, kolem které se bude všechno točit, vám představí všechny hrdiny příběhu: kapitána, prvního důstojníka, francouzského bohéma i lady Lauren.

Lifeboat - připravená hra

Jejich portréty najdete ve hře víckrát. Poprvé s popisem jejich velikosti a také přeživší hodnotu. Podruhé pro označení prostoru pro tuto postavu v lodi. A ještě dvakrát. Jednou mezi milovanými, a pak i mezi nenáviděnými osobami. To nám ale dohromady dává pořád jenom 24 karet, takže teď je čas podívat se na ty ostatní.

Je zde 24 navigačních karet, které vám určí podmínky na lodi. Můžete zde zahlédnout vytouženého racka, ale také vás vlny zavedou do pálícího sluníčka, kde vás přepadne žízeň, nebo dokonce někdo z posádky nebude dávat pozor a vypadne přes palubu!

Největším balíčkem se 42 kartami zůstává hromádka provizí, tedy předmětů, které jste zachránili z lodi a máte je schované u sebe. Jen a jen pro vaše oči. Tedy do té doby, než vám je třeba někdo vyfoukne. Právě o provize se často může na lodi s ponorkovou nemocí strhnout velký souboj.

Lifeboat - připravená hra

Na začátku partie hráči náhodně určí, kdo na sebe vezme kterou z šesti nabízených rolí. Ta určí jeho hodnotu pro závěrečné bodování. Jenže stejně důležité jsou také karty lásky a nenávisti. Od každé z nich hráči dostanou také po jednom kousku a jasně určí, koho z trosečníků máte rádi a koho nenávidíte. To je hodně důležitá informace a současně i zábavná, protože můžete například milovat i nenávidět stejnou osobu nebo dokonce sebe!

Každý odhalí, kterou osobu představuje. Navíc k dvojici karet pocitů, které nikomu neukazujete, dostanete ještě ze zamíchaného balíčku provizí jednu náhodnou kartu. Zbytek tohoto dobíracího balíčku vytvoří záď lodi, od kterého se seřadí na úvod všichni lidé ve výchozím postavení. Tohle pořadí naznačíte řadou karet s obrázky postav a vedle posledního Kida položíte pro změnu zamíchaný balíček navigace. Tady je špička lodi, určující váš osud.

Pozice v lodi jsou velice důležité. Člověk úplně na zádi tvoří mistra proviantu (quartermaster) a rozděluje zásoby ostatním. Právě on otevírá každé kolo tak, že vezme z balíčku tolik karet, kolik je členů posádky a jednu z nich si ponechá. Ostatní pak pošle dalšímu hráči v zasedacím pořádku na lodi až po toho v čele, až si všichni (s výjimkou postav v bezvědomí) rozdělí karty.

Lifeboat - rozehraná hra

Druhou a nejdůležitější fází jsou akce, které hrají všichni postupně tak, že si vyberou vždy jednu činnost, kterou chtějí provést. Pak předají slovo dalšímu z hráčů v pořadí, který může pádlovat, vyměnit si místa, někoho okrást nebo provést speciální akci, pokud mu nějakou karty proviantu v ruce umožňují.

Hráč, který si vybere jako akci pádlování, si vezme do ruky dvě karty z balíčku navigace. Jednu z nich připraví do balíčku pohybu a druhou pak vrátí do hromádky navigace, ale dospodu, takže na ni znovu dojde řada až po delší době. Vaše postava se však tímto úsilím vyčerpala a na konci tahu může dostat díky tomu žízeň. Abyste takovou skutečnost poznačili, vezmete jeden z červených žetonů a položíte ji napravo od vaší karty postavy.

Další dvě akce jsou mnohem jednodušší. Buď si jednoduše přehodíte místa na loďce s další postavou, nebo ji okradete (náhodně o jednu věc z ruky nebo o libovolnou vyloženou na stole). U obou těchto akcí má druhá strana šanci reagovat a odmítnout se podílet na vašem rozhodnutí.

Lifeboat - karty

V takové chvíli nezbývá jiné řešení, než že se musí postavy o místo nebo věc poprat. Oba účastníky bitky označíte posunutím lodních karet postav nahoru (útočník) a dolů (obránce) z jinak zarovnané řady. Ostatní obyvatelé loďky se mohou v tu chvíli rozhodnout a přidat se na některou ze zúčastněných stran a podpořit tak svého favorita.

Každý z účastníků má nyní možnost navýšit sílu svého svěřence zahráním karty zbraně. Tu musí vyložit obrázkem vzhůru před sebe na stůl, kde zůstane. Díky tomu je náchylná ke krádeži i ztracení v případě, že by hráč vypadnul přes palubu. O vítězi rozhodne součet síly na jeho straně, včetně spojenců a zbraní. Obránci vítězí v případě remízy. Všichni poražení získávají jedno zranění v podobě červeného žetonu.

Položením žetonu na levou stranu od postavy opět naznačíte, že se v tomto kole nadměrně pohybovala. To ji opět činí zranitelnou vůči žízni na konci daného kola. Nyní je čas rozhodnout nároky – útočník dostane v případě svého vítězství to, o co se snažil (výměnu nebo krádež).

Lifeboat - rozehraná hra

Kolik máte zranění na svojí postavě? Je jich méně, než je velikost vašeho hrdiny? To je dobře. Jinak by vás čekalo bezvědomí, ve kterém vás mohou ostatní v klidu okrádat. Navíc pokud spadnete přes palubu, čeká vás téměř jistá smrt. A vy se nemůžete bránit, hrát ani dobírat karty. Kdyby přibylo ještě jedno zranění, pak umíráte, ale to se vlastně nijak neliší od bezvědomí. Vlastně jen tím, že se nepočítáte mezi zachráněné a už vás nikdo nemůže probudit do toho strašlivého snu na lodi.

Na konec kola přichází navigační část. Postava sedící nejblíže k čelu lodi vybere jednu kartu z připravené veslovací hromádky. Pokud tam žádná karta neleží, čeká vás nepříjemné překvapení v podobě odhalené horní karty z balíčku navigace. V opačném případě zůstává úkolem tohoto hráče, aby jednu z ležících karet vybral a přečetl ostatním její efekt. Ten se okamžitě provede a to bez ohledu na to, odkud karta nakonec byla otočená.

Vždy na vás čeká jedna z těchto tří možností. Ta nejlepší a pro trosečníky očekávaná událost je objevení se ptáka na obzoru. Všichni jsou optimističtí, ale to neznamenu, že se jim tohle kolo nestane nic nepěkného. Ale než to zjistíte, položíte k přídi loďky jednu dřevěnou figurku racka, který ohlašuje blížící se pevninu. Ovšem naděje a radost může zavládnout až po objevení čtvrtého, který znamená zemi a záchranu pro všechny, kdo přežili.

Lifeboat - karty

Ale než k tomu dojde, můžete na konci každého kola spadnout přes palubu. Karta ukáže postavu, která spadla přes palubu. Ta okamžitě dostane jedno zranění, pokud u sebe neměla záchranný kruh. Mohou ji dokonce napadnout žraloci, pokud u sebe náhodou měla nějaké dobroty. To ji stojí druhý život a také všechny věci, které před sebou měla vyložené. Přesto jí nakonec ostatní pomohou na palubu včas na to, aby mohla dostat žízeň.

To je poslední, třetí částí fáze navigace. Všechny postavy, které se v kole nadměrně pohybovaly (veslovaly a bojovaly) a navíc i ty, jejichž jméno se na kartě objeví mezi žíznivými (to aby flákači nebyli zvýhodnění oproti ostatním), mají najednou nesnesitelné sucho v krku. V tu chvíli máte dvě možnosti – buď použijete kartu s vodou, nebo dostanete další zranění.

Teď už víme, jak se hraje celá partie Lifeboatu. Jakmile se objeví čtvrtý pták, hráči sečtou svoje vítězné body. A tady začíná nová úroveň legrace. Nejjednodušší jsou body za přežití. Za svoji kartu dostanete v takovém případě její hodnotu. Navíc, pokud jste v lodi a ne ve vodě, dostanete odměnu i za všechny věci, které máte u sebe (karty v ruce).

Lifeboat - rozehraná hra

Největší zábava ale je s milovanými a nenáviděnými osobami. Za ty dostanete body v případě, že jsou naživu (milovaní), nebo mrtví (nenávidění). Dohromady tak dostanete součet, který porovnáte s ostatními soupeři, a ten nejšťastnější trosečník se stává vítězem partie!

Lifeboat je elegantní a nesmírně zábavná hra, ve které se hráči navzájem vůbec nešetří. Hra skvěle napodobuje boj o přežití, ve kterém jsou priority zcela jiné, než v našem reálném životě. A věřte nám, že je to opravdu nabušená zábava plná neustálého handrkování a napětí, koho čeká v kterém kole jaký osud.

Nejzajímavější na hře jsou role. Každá postava má nějaké výhody (například francouz Frenchy umí dobře plavat a pád do vody mu neublíží), ale současně je odlišná také její hodnota za přežití. Pro boj pak je důležitá velikost, ale také schopnost vyjednat si spojence.

Lifeboat - karty

Hráči se navzájem tajně milují a nenávidí. Každý má jednu postavu z obou protipólů, což dokonale podněcuje soupeření. Zatímco jednoho člověka se snažíte nenápadně ochraňovat, druhému házíte klacky pod nohy. V tom vám pomohou také akční karty proviantu, které můžete v průběhu partie využívat.

Ale jejich účelem je občas také ochránit vás, například v případě záchranného kruhu nebo vody. Jenže tekutin k pití je málo, stejně jako ostatních předmětů, takže se o ně budou ve člunu odehrávat nejen hádky, ale i bitvy. Jenže musíte pečlivě uvažovat, protože taková situace vás vyčerpá a na konci kola budete žízniví.

Hra poskytuje řadu složitých rozhodnutí, které musíte v jejím průběhu udělat. Přitom je každý souboj zcela odlišný a to nejen co do vaší situace, ale i délky určené čtvrtou odhalenou kartou navigace s obrázkem ptáka.

Lifeboat - karty

Zábavnost partie se zvyšuje s počtem soupeřů, kteří jsou na loďce přítomní. Proto můžeme Lifeboat doporučit především skupinkám, které hrají karetní hry ve větších počtech. Její herní doba se od sebe příliš neodlišuje a to přesto, že čím víc hráčů se účastní, tím víc akcí musíte vyhodnotit. Ta nejdelší je ale stále stejná – navigace a její vliv.

Ve hře máte ohromnou svobodu a můžete dělat spoustu věcí. Jenže smyslem akcí není jen přežít, ale také se třeba dostat ke kormidlu nebo naopak být navigátorem. O každou pozici a lavičku na lodi má smysl bojovat, ale současně to není vůbec jednoduché.

Zpracování je vynikající a vtipné. Ke hře nepotřebujete nic víc, než je v krabici obsaženo. Navíc karty jsou nakresleny originálním způsobem, který hře dává vyniknout. Podle našich informací dokonce některý z českých distributorů jednu dobu uvažoval o její lokalizaci (že by REXhry?), ale nakonec z toho sešlo, což je VELKÁ škoda.

Lifeboat - karty

Lifeboat je parádní zábava pro všechny, kdo mají ve hře rádi drsný humor a nekompromisní cestu za vítězstvím. Tentokrát budete doslova kráčet přes mrtvoly a k tomu je ještě navíc okradete! Lifeboat není hra pro citlivky, ale pro opravdové námořníky nebo ty, kteří by si takové ztroskotání chtěli vyzkoušet. Je drsná přesně jako moře a právě to jí sluší a bude vás to na ní bavit úplně ze všeho nejvíc.

Informace o hře ze serveru BoardGameGeek (odkazy směřují tam)
AutorJeff Siadek
IlustraceStephen K. Ratter
VydavatelFat Messiah Games, Gorilla Games, Berserkr Jogos, Edgard Games, Games7Days, Gen-X Games, Le Joueur, Magellan, Swan Panasia Co., Ltd.
Rok vydání2002
Počet hráčů4 - 6
Herní doba60
Minimální věk13 and up
Jazyková závislostSome necessary text - easily memorized or small crib sheet
(19 voters)
KategorieBluffing, Card Game, Humor, Nautical, Negotiation, Party Game, Travel
MechanismyHand Management, Move Through Deck, Open Drafting, Player Elimination, Secret Unit Deployment, Set Collection, Take That, Team-Based Game, Trading, Variable Player Powers
RozšířeníLifeboat Expansion #1: Cannibalism, Lifeboat Expansion #2: Liquid Courage, Lifeboat Expansion #3: Weather Deck
RodinaAdmin: Better Description Needed!, Theme: Survival
Alternativní názvyBote salvavidas, Kto za burtę?, Les Naufragés du Titanic, За бортом!, За бортом: Повне видання, 怒海求生, 駭浪求生|骇浪求生

Více o hře.

Recenze: Lifeboat – trosečníci na člunu
Lifeboat je karetní party hra, která vás nenechá ani nadechnout. Po celou dobu hraní budete mít nutkání volat o pomoc, protože jste na lodi uvěznění s blázny. Přitom ale jednu postavu milujete a snažíte se aby přežila, zatímco dalšímu jednomu člověku přejete jen a jen smrt. Pokud se vám podaří těchto vedlejších cílů dosáhnout, pak za to dostanete body a to bez ohledu na to, jestli jste vy sami přežili boj na otevřeném moři. Hráči mají v ruce tajně zásoby, o které se mohou okrádat, bojovat o ně a v důsledku toho také dostávat žízeň nebo vypadávat z lodi. To všechno je stojí cennou životní energii, stejně jako veslování, které vás přibližuje rychleji k pevnině. A pokud svoji energii vyčerpáte, upadnete do bezvědomí nebo umřete. Hra má úžasnou atmosféru a všichni protivníci jsou v neustálém konfliktu o výhodnější místa a především předměty. Vládne právě taková paranoia, jaká by vás potkala ve skutečnosti. Celkově je Lifeboat úžasným zážitkem, který ani nejde popsat. Sice si jej užijete až od čtyř hráčů, ovšem sežeňte je, protože na čas strávený jako trosečník ve ztracené loďce se prostě nezapomíná. Vyhlížejte racky, protože jen ti jsou znamením, že vaše utrpení se blíží ke konci.
Klady:

+ zajímavé role jednotlivých trosečníků
+ postavy mají různé schopnosti i sílu
+ hráči bojují o místa na lodi
+ hráči se navzájem milují a nenávidí a podle toho dostávají body
+ vzadu má hráč výhodu rozdávání zásob, vepředu naviguje
+ navigace je částečně náhodná
+ na konci kola mohou hráči mít žízeň nebo vypadnout z lodi
+ předměty můžete mít vyložené na stole nebo v ruce
+ nikdy nevíte, kdy bude konec
+ ilustrace
Zápory:

- potřebujete správné spoluhráče, kteří se nebojí vzájemného napadání
- až od čtyř hráčů
4
Prozkoumávejte dál
Recenze: Feuer Drachen – lov rubínů s draky