Líbí se Vám naše práce? Chcete nás podpořit? Chcete s námi soutěžit o hry? Podpořte nás na Hero Hero a získejte exkluzivní obsah!

Recenze: Ticket to Ride Nordic Countries – železnice na severu

ticket-to-ride-nordic-countries-01

Vlaky najdete všude. Ať už cestujete po Sahaře, džungli nebo někde po severu mezi závějemi sněhu. Nebo je to jinak? Zase takovou samozřejmostí koleje nejsou, ale tam kam zamíří, přináší s sebou civilizaci.

A protože lokomotiva se opravdu dosupěla na skandinávský poloostrov, můžeme si zahrát i novou vláčkovou hru s názvem Ticket to Ride: Nordic Countries. Na sever ji dovedl autor Alan R. Moon, který vytváří další verze a k nim přidává nová pravidla. A právě to je také důvod, proč navázeme na svoje předchozí recenze tohoto fenoménu. Výrobu si nemohl vzít na starost nikdo jiný než firma Days of Wonder a distribuci pak zajišťuje Esdevium Games.

Ze čtvercové krabice sálá zima na všechny strany. Zasněžená krajina se sobem i titulním vlakem nás vítá a v jejím nitru nemůžeme najít nic jiného než velkou herní mapu se spoustou měst. Ty jsou propojené liniemi barevných obdélníčků a kolem toho se vine stopuntíkatá trasa pro zaznamenávání získaných bodů.

ticket-to-ride-nordic-countries-14

Mapa není oboustranná, což je možná trochu zklamání. Určitě šlo využít severských států a připravit ještě druhou část věnovanou Pobaltí. Co se ukrývá pod ním v přihrádkách plastové výplně, asi nepřekvapí žádného zkušeného vláčkového harcovníka. Tedy alespoň sestavou. Jsou tu balíčky vagónků, sada bodovacích kulatých žetonů a také dva balíčky karet – úkoly s puntíky dvou měst k propojení a bodovou hodnotou, a pak barevné karty vozů. Ovšem kde hra nepřekvapí složením, tam asi zaskočí množstvím – ty balíčky s vláčky jsou totiž pouze tři – fialový, bílý a černý!

Při zahájení přípravy vám už bude všechno jasné. V téhle vláčkové novince se po severských státech budou prohánět jen dva nebo maximálně tři protivníci. Každý dostane jednu sadu čtyřiceti vozů a položí také kulatý žeton stejné barvy hned vedle začátku bodového počítadla. Ze zamíchaného balíčku karet dostanou soupeři každý čtyři náhodné karty vagónků, dalších pět vytvoří nabídku vedle plánu a balíček položí hned vedle něj. Pak každý dostane pět karet úkolů, z nichž si může ponechat libovolný počet (alespoň dva). Vedle plánu pak položí jednu společnou kartu odměny, světoběžníka.

Základní průběh hry je klasický pro Ticket to Ride. Ve svém tahu si tak může pokaždé vybrat pouze jednu akci ze tří nabízených. Lze si tak dobrat dvě nové karty vagónků a to v libovolné kombinaci mezi vyloženou pěticí a líznutím ze zakryté hromádky. První změnou je výjimka, že není omezen ani počet lokomotiv, které lze získat za tah. Druhou možností je zisk nových karet úkolů – ze tří dobraných si může hráč znovu ponechat libovolný počet, ale nejméně jednu.

ticket-to-ride-nordic-countries-09

Tou hlavní akcí je ale obsazení trasy mezi dvěma městy. Hráč vyloží sadu karet a případně k tomu lokomotivy jako žolíka. Tato sbírka karet musí odpovídat počtem i barvou potřebnému spojení, které nemusí na nic navazovat a lze si vybrat libovolnou cestu kdekoliv na mapě.

Do hry poprvé vůbec přichází trajekty, které jsou pro tuto trojici zemí tak typické. Země, které jsou plné ostrovů a poloostrovů, jsou také současně ovládané mosty a převozy, aby se vůbec auta někam mohla dostat. A právě proto jsou tyto trasy mnohem náročnější než ostatní a k jejich dokončení je třeba použít lokomotivy. Požadavky zjistí hráči podle siluet lokomotiv na obdélníkových políčkách.

To tunely už známe z dřívějších her. Jejich nároky zase nemusí být konečné a mohou se díky několika náhodně odhaleným kartám zvýšit (za každou kartu stejné barvy, jako je trasa). Hráče tak koleje mohou stát o mnoho víc. Pokud její stavbu hráč nezvládne, ztratil důležitý tah zbytečnou snahou.

ticket-to-ride-nordic-countries-17

Každá úspěšně položená trasa nakonec ale přinese hráči nějakou sadu bodů podle své délky od jednoho až po pořádný balík 27 bodů. Taková trať je na mapě pouze jedna a čítá celkem devět šedých políček. To jsou volné barvy a hráč pro dokončení těchto kolejí může použít sadu jakékoliv barvy. Tyto body se ale sčítají až na konci partie, když některému z účastníků zbývají maximálně dva vozy v držení.

Hodnota za dokončené tratě ale není kompletní skóre. Zapomněli jste na karty úkolů. Pokud se hráči podařilo (a to s jakýmkoliv počtem zastávek) spojit města svými vagónky, pak dostane body odpovídající hodnotě na kartě úkolu. V případě, že úspěšný nebyl, pak je mu stejný počet odečten. To ale není všechno, protože ve hře je ještě dalších deset bodů. Tuto odměnu dostane ten, kdo splnil nejvíce karet úkolů bez ohledu na jejich cenu. Hráč s nejvyšším součtem slaví vítězství.

Ticket to Ride: Nordic Countries je na první pohled stejná, jako její předchůdkyně. Je tu několik drobných úprav a tou nejmenší v dopadu na hratelnost je překvapivě ta nejvýraznější. Mluvíme o přívozech (trajektech, chcete-li), které zvyšují nároky některých cest. Nejsou ale pro hráče tak kritické, jako tunely, které ale ve Skandinávii také mají. I tak ale oceníme tuto novinku, protože vylepšuje variabilní pocit z partie.

ticket-to-ride-nordic-countries-15

Mnohem důležitější pro celkový dojem je karta cestovatele. Mít nebo nemít deset bodů navíc na konci partie může být naprosto zásadní rozdíl. Hráči tak konečně mají důvod, proč nejít bezhlavě po těch nejcennějších. Úkoly s nízkou hodnotou najednou mají také velkou důležitost a vyrovnávají se těm těžším. Vliv náhody při počátečním rozdání karet propojení je tak ještě více minimalizován.

A na závěr jsme si nechali třetí a závěrečný rozdíl. Tím je pochopitelně počet hráčů, pro které je celá krabice určena. A tady je právě ten okamžik, ve kterém nový plán ukáže svoji sílu. Je postaven právě tak, aby se na něm hráči neustále potkávali. To proto, že města jsou propojena krátkými tratěmi, ale současně je jich dost, aby měli vždy nějakou možnost manévrovat. Pokud tedy hledáte šanci, jak si zahrát Ticket to Ride nejlépe ve dvou (nebo třech), pak tato krabice je určena přesně pro vás.

ticket-to-ride-nordic-countries-21

Pokud byste po nás chtěli hodnotit Ticket to Ride a jeho celkovou koncepci, tak bychom vás odkázali na starší pochvalné recenze. Můžeme pouze zopakovat, že se jedná o parádní rodinnou zábavu, kterou můžeme jen doporučit. Vláčky jsou parádní téma a taktičnost spojená s náhodou dobírání karet vozů je ideální svojí komplexností. Pravidla jsou jednoduchá a hra je přístupná i pro menší zájemce. Možná právě kvůli té jedné akci v kole je série Ticket to Ride tak oblíbená. Celá partie velmi dobře odsýpá a všichni si ji užívají.

Grafika karet je celá taková zasněžená a působí pohádkovou až vánoční náladou. Celkově je ale zpracování přesně takové, jako bychom čekali. Plastové vozy samozřejmě pomáhají celkovému dojmu a hra udělá radost každému milovníkovi železnice.

ticket-to-ride-nordic-countries-24

Ticket to Ride: Nordic Countries je úspěšným pokračovatelem, který nabízí všechno, na co jsme si od vláčků zvykli. Hra se ale zaměřuje na menší počty hráčů, kteří dostanou mnohem větší porci zábavy a napětí. Hra ale současně nabízí i zajímavou novinku, jak získat body navíc a také trajekty. Vše dohromady tak dělá z Nordic Countries výborný rodinný počin pro méně početné skupinky hráčů, kteří ještě Ticket to Ride hru nevlastní.

Informace o hře ze serveru BoardGameGeek (odkazy směřují tam)
AutorAlan R. Moon
IlustraceCyrille Daujean, Julien Delval
VydavatelDays of Wonder, Edge Entertainment, Galápagos Jogos, Hobby Japan, Hobby World, Korea Boardgames, Lautapelit.fi, Nordic Games GmbH, Rebel Sp. z o.o.
Rok vydání2007
Počet hráčů2 - 3
Herní doba60
Minimální věk8 and up
Jazyková závislostNo necessary in-game text
(46 voters)
KategorieTrains
MechanismyHand Management, Network and Route Building, Open Drafting, Push Your Luck, Set Collection
RozšířeníBaltic Sea (Östersjön) (fan expansion for Ticket to Ride: Rails & Sails), Greenland (fan expansion for Ticket to Ride), Iceland (fan expansion for Ticket to Ride), Norrköping, Linköping (fan expansion for Ticket to Ride), Östergötland (fan expansion for Ticket to Ride), Östergötland in the 1930's (fan expansion for Ticket to Ride), Russian Empire 1912 (fan expansion for Ticket to Ride), Scandinavia (fan expansion for Ticket to Ride), Scandinavia (fan expansion for Ticket to Ride), Skåne (fan expansion for Ticket to Ride), South-East Sweden 1925 (fan expansion for Ticket to Ride), Sweden (fan expansion for Ticket to Ride), Tåg till Rydsgård (fan expansion for Ticket to Ride), Ticket to Finland (fan expansion for Ticket to Ride), Ticket to Ride: Alvin & Dexter, Ticket to Ride: Europa 1912, Ticket to Ride: Stay at Home, Ticket to Ride: The Dice Expansion, USSR (fan expansion for Ticket to Ride)
RodinaCities: Copenhagen (Denmark), Cities: Stockholm (Sweden), Components: Map (Continental / National scale), Country: Denmark, Country: Estonia, Country: Finland, Country: Norway, Country: Sweden, Game: Ticket to Ride (Official)
Alternativní názvy¡Aventureros al Tren! Paises Nórdicos, Les Aventuriers du Rail: Scandinavie, Menolippu Pohjoismaat, Ticket to Ride Norðurlönd, Ticket to Ride: Paesi Nordici, Ticket to Ride: Países Nórdicos, Ticket To Ride: Северные страны, Wsiąść do Pociągu: Kraje Północy, Wsiąść do Pociągu: Skandynawia, Zug um Zug: Skandinavien, チケット・トゥ・ライド:北欧の国々, 티켓 투 라이드: 노르딕

Více o hře.

Recenze: Ticket to Ride Nordic Countries – železnice na severu
Ticket to Ride: Nordic Countries není žádné mapové rozšíření, ale samostatně hratelná krabice. Ovšem na svoje území pustí vždy maximálně tři hráče, kterým nabídne parádní zábavu. Ta je ve všem podobná klasickému Ticket to Ride, ale při tom nabízí nové prvky. Ty asi nejsou důvodem, proč byste si tuto hru měli pořídit jako další krabici. Tedy pokud dva není právě ten počet, v jakém hrajete tuhle vláčkovou zábavu nejvíce. Právě tato poloha totiž sedí Ticket to Ride: Nordic Countries nejvíce.
Klady:

+ parádní ve dvou i třech
+ bonusová karta světoběžníka dělá z méně hodnotných úkolů důležité karty
+ trajekty jako příjemný bonus
+ zasněžené téma
+ jednoduchá pravidla
+ přístupnost pro rodiny s dětmi
Zápory:

- pro majitele jiného TtR se toho příliš nemění
- stále hodně náhodné
4.5
Prozkoumávejte dál
Recenze: Neobvyklí podezřelí – a kde je Keyser Soze?